Το Tale of X Cities στην 86η ΔΕΘ! 10-18 Σεπτεμβρίου 2022
Στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Tale of X Cities παρουσιάζει έργα και διαδραστικά project των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα το 2021 και 2022, καθώς και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, μεταφέροντάς μας σε ένα πολυσυλλεκτικό, πολυφωνικό ταξίδι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από διαφορετικές οπτικές, αφηγήσεις, αντικείμενα και εμπειρίες.
Η παρουσίαση υλοποιείται με την ένθερμη συμμετοχή όλων όσων παίρνουν μέρος στα εργαστήρια, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Θέρμης, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Κοζάνης, και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ 86η ΔΕΘ
10-18 Σεπτεμβρίου 2022 Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εγνατία 154 Σάββατο-Κυριακή, 10:00-22:00 Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-22:00
Έκθεση έργων των συμμετεχόντων του Tale of X Cities 2021 Βίντεο, φωτογραφία, podcast. Έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μέσα από τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια και εργαστήρια, για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Συμμετοχικές δράσεις των συμμετεχόντων του Tale of X Cities 2022 Βασικό θέμα των εργαστηρίων του προγράμματος το 2022 είναι η συμμετοχή του θεατή στη δημιουργία του έργου τέχνης, μία τάση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης, μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής — από την απλή παρατήρηση ως την συνδημιουργία. Καθώς τα εργαστήρια της φετινής χρονιάς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι συμμετέχοντες δουλεύουν τα έργα τους που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Tale of X Cities το Νοέμβριο, επιλεγμένες δράσεις που ενεργοποιούνται με τη συμμετοχή του κοινού λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
Θέλεις να γίνω εσύ; Ένα κινητικό, εξελισσόμενο δρώμενο Διαδραστική performance χορού - Δήμος Καλαμαριάς
Αρκούν λίγα μόνο λεπτά να κατανοήσεις τον άλλο; Ένας τόπος τυχαίας συνάντησης ανθρώπων γίνεται χώρος βαθύτερης γνωριμίας μέσα από την κίνηση. Διάσπαρτοι στο χώρο χορευτές —μαθητές της Πρότυπης Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς, υπό την καθοδήγηση της Ελένης Τσομπανάκη— δημιουργούν σύντομους κινητικούς αυτοσχεδιασμούς που αποκωδικοποιούν τη διάθεση, τον χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση του θεατή μέσα από ποιότητες και δυναμικές της κίνησης.
Το project Μετάβαση είναι μια ιδέα των συμμετεχουσών στο Tale of X Cities Φώφης Ζαγορίτου και Σόνιας Κούτσιανου. Ένα τριήμερο ανοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήριο που φέρνει τους δημιουργούς της πόλης σε επαφή μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό. Κάθε βράδυ, καλλιτέχνες της Κοζάνης συναντιούνται, συνομιλούν και συνδημιουργούν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο Τεχνών, σε μια κοινή προσπάθεια ενδυνάμωσης της κοινότητας και αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου. Οι επισκέπτες παρακολουθούν πώς εξελίσσεται μία θεατρική πρόβα, ακούν μία αφήγηση, γίνονται τα μοντέλα ενός φωτογράφου ή ενός ζωγράφου, παρακολουθούν την δημιουργία ενός κοσμήματος, αφουγκράζονται μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.
Το project Μετάβαση υλοποιήθηκε στο χώρο του ΟΣΕ της Κοζάνης στις 2,3 & 4 Σεπτεμβρίου. Στην ΔΕΘ παρουσιάζεται η καταγραφή του project. Περισσότερα:https://www.x-cities.net/metavasi_project.html Μουσικά Σχήματα Δ.Ω.Θ/ΔΕΠΠΑΘ/Δήμου Θέρμης
“Spira Minore” - Μαθητικό σύνολο εγχόρδων Τρίτη, 13/09, 18:00-18:30 Ένα από τα μουσικά σύνολα, που ιδρύθηκε το 2009 και το έχει αγκαλιάσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θέρμης. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και στη Γερμανία. Συνεργάζεται με τον καθηγητή σύνθεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργο Κυριακάκη για την εκτέλεση πρωτότυπων συνθέσεων για μαθητικά σύνολα. Βασική αρχή του συνόλου είναι ότι μουσικοί είναι οι άνθρωποι που πρώτιστα ξέρουν να ακούν. Τα μέλη του συνόλου προσπαθούν —μελετώντας πάντα σε κύκλο και όχι με τη διάταξη μιας κλασικής ορχήστρας— να μην γυρίζουν την πλάτη τους, να ακούν τον πλησίον, να ακούν τον εαυτό τους, να ακούν την ομορφιά. Και να την δίνουν απλόχερα στο κοινό.
“Ερωδιός project” - Ακουστικό μουσικό σχήμα Πέμπτη, 15/09, 18:00-18:30 Οι Ερωδιός project είναι ένα ακουστικό μουσικό σχήμα με ρεπερτόριο απ’όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2018, και έκτοτε κάνουν διαρκώς εμφανίσεις σε πόλεις τις Ελλάδας με κύριο μέσο τους τη “μουσική στο δρόμο”. Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη γκάμα μουσικών επιλογών τους, που μας ταξιδεύει τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο, καθώς και τις συχνά ιδιαίτερες αρμονίες και διασκευές τους, όπου το ρεμπέτικο συναντά τον Bach, το λαϊκό εμπεριέχεται στην Gipsy και ούτω καθ’εξής, φανερώνοντας έτσι πως η μουσική είναι μία. “Απέναντι σε τυποποιημένες αισθητικές φόρμες, προσπαθούμε να κρατήσουμε τη μουσική μας ανεπηρέαστη από εμπορικές ή κάθε άλλου τύπου πατροναρισμένες συνθήκες που πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί ένας μουσικός.”
Τμήμα Σύγχρονης Φωνητικής Έκφρασης Παρασκευή, 16/09, 18:00-18:30 Το Τμήμα Σύγχρονης Φωνητικής Έκφρασης του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και η υπεύθυνη καθηγήτριά του Θάλεια Μαυρίδου υπό την διεύθυνση και συνοδεία του Κωνσταντίνου Γκαρίπη παρουσιάζουν ελληνικά και ξένα τραγούδια. Συμμετέχουν οι σπουδαστές του Τμήματος Σύγχρονης Φωνητικής Έκφρασης: Φιλοθέη Αναστασιάδου, Ελένη Αρλέτου, Δημήτρης Δημόπουλος, Μαρία Καλαϊτζίδου, Ελεάνα Ρούπα, Χριστίνα Τσιπούρα και Χριστίνα Χατζάγα Καραλή.
Σχολή Χορού Δήμου Θέρμης Παρασκευή, 16/09, 19:30-20:00 Η Σχολή Χορού της ΔΕΠΠΑΘ ξεκίνησε το 1986. Σήμερα στα τμήματα χορού του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης και των Κέντρων Πολιτισμού όλων των οικισμών του Δήμου φοιτούν περίπου 500 σπουδαστές. Από τον Οκτώβριο του 2007 η έδρα της σχολής μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Τριαδίου, σε ένα κτίριο ειδικά διαμορφωμένο σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού για σχολή μπαλέτου. Σκοπός της Σχολής Χορού είναι η σωστή εκγύμναση, η άρτια κατάρτιση, η ανάπτυξη της ευλυγισίας, η αρμονία κινήσεων, η σωστή αίσθηση του χώρου, η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και γενικότερα η επαφή των σπουδαστών με την τέχνη του χορού. Στη σχολή παρέχονται οργανωμένες σπουδές, που δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές, να ασχοληθούν και επαγγελματικά με το χορό, αν το επιθυμούν. Λειτουργούν τμήματα Κλασικού Μπαλέτου, Σύγχρονου Χορού, Μοντέρνου Χορού, Hip-Hop, Latin, Ρυθμική - Ενόργανη, Προπεγγαλματικό - προετοιμασία σπουδαστών για Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές με συνοδεία πιάνου.
Συμμετέχουν τα προεπαγγελματικά τμήματα και τα φυτώρια της Σχολής Χορού Δήμου Θέρμης Χορογραφία-Διδασκαλία: Ελένη Συνδίκα – Ειρήνη Σταυρακίδου Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Σοφία Τσαμασλίδου
Κοινότητα Ορμενίου Συμμετοχική δράση, 17 Σεπτεμβρίου 13:00-14:00 Κάτοικοι από το Ορμένιο, το Βορειότερο χωριό της Ελλάδας, φτιάχνουν με τους επισκέπτες της ΔΕΘ αυτοσχέδιες κούκλες από απλά υλικά, όπως τις έφτιαχναν τα παιδιά του χωριού τη δεκαετία του 1950. Τη δράση συντονίζει η Χρυσούλα Ιωαννίδου.
Equilibrium - Εικαστική Performance της Βαλεντίνας Σωκράτους με την υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης 18 Σεπτεμβρίου, 12:30-13:00 Μία συμμετοχική performance που επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο το παρασκήνιο και τις προκλήσεις της συλλογικής προσπάθειας. Μία συμβολική αναπαράσταση των λεπτών, εναλλασσόμενων ισορροπιών που συναντάμε όταν μια κοινότητα βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Πρόκειται για μια αέναα δυναμική διαδικασία που δεν μπορεί παρά να είναι ρευστή και ανοιχτή, προκειμένου να αφήνει σε όλα τα μέλη της κοινότητας τον απαραίτητο ζωτικό χώρο σκέψης, δράσης και αλληλεπίδρασης. Μια διαδικασία που “παίζεται” στις προσδοκίες της μονάδας και του συνόλου, μια διαδρομή με ευπρόσδεκτες προσαρμογές, φθορές και απώλειες. Η αυτενέργεια απέναντι στη συλλογικότητα σε μια απόπειρα επίτευξης μιας εύθραυστης ισορροπίας.
Υφές Ιστορίας - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης & Δήμος Αλεξανδρούπολης Συμμετοχική δράση, 18 Σεπτεμβρίου, 13:00-14:00 Γυναίκες από το Πλέτενο δημιουργούν υφές ιστορίας. Προσκαλούν το κοινό της ΔΕΘ να συμπληρώσει ο καθένας το δικό του κομμάτι. Κάθε χτύπημα του αργαλειού και μια αφήγηση.