ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΣΩΝ (MEDIA LITERACY)
Τα εργαστήρια του Tale of X Cities ξεκινούν με μία σειρά σεμιναρίων με θέμα την αφήγηση ιστοριών με τη χρήση διαφορετικών μέσων. Το κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες και ζωντανές εισηγήσεις ειδικών από διαφορετικά πεδία (λογοτεχνία, φωτογραφία, κινηματογράφο, ήχο και podcast, δημοσιογραφία), που παρέχουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Τα βίντεο-σεμινάρια συγκεντρώνονται σε μια online βιβλιοθήκη, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι συμμετέχοντες αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
|
|
|
|
|
|
ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Αντώνης Βαλληνδράς - "Συμβουλές για μία μικρή ταινία"
Κινηματογραφιστής
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει ζήσει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive σε διαφημιστική εταιρεία, καθώς και ως σύμβουλος μάρκετινγκ με εξειδίκευση την εταιρική επικοινωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Μέχρι στιγμής, έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες. Επίσης, έχει δουλέψει σε δυο μεγάλου μήκους ταινίες - ως βοηθός σκηνοθέτη στο AMERIKA SQUARE και ως βοηθός παραγωγής στο Do It Yourself. Συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα START - Create Cultural Change του Goethe-Institut Thessaloniki και τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης με την σκηνοθετική ομάδα της Ladies Fingers Directing Duo.
Γιώργης Γερόλυμπος - "Η αφήγηση ενός τόπου. Πώς βρίσκει κανείς την προσωπική του ματιά"
Αρχιτέκτων-Φωτογράφος
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και μέλος της Ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2012 και εκ νέου το 2014. Από το 2006 και για μία δεκαετία υπήρξε ο επίσημος φωτογράφος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε αρχιτεκτονική του Renzo Piano. Το 2020 επιλέχθηκε από το Μουσείο του Λούβρου για να αναλάβει τη φωτογράφιση για το επίσημο βιβλίο του Μουσείου στο Abu Dhabi - έργο του Jean Nouvel. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Ορθογραφίες" εκδόθηκε από τις εκδόσεις Yale University και παρουσιάστηκε στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης.
Χρήστος Γούσιος - "Ο ήχος ως αφηγηματικό μέσο"
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ακουστική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της ΠΣ του ΑΠΘ. Διδάσκει από το 2005 στο Τμήμα Κινηματογράφου μαθήματα της ενότητας Ήχος & Μουσική στον Κινηματογράφο, όπου και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει 22 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους καθώς και σε σεμινάρια, ημερίδες, και workshops. To 2015 πήρε ερευνητική υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Φοιτητές και φοιτήτριές του έχουν βραβευθεί για τη δουλειά τους στον ήχο σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας sound designer και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες για κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικά κ.ά. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μόνος του, με τον Θοδωρή Παπαδημητρίου και με το μουσικό σχήμα the Prefabricated Quartet, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Επίσης έχει συνθέσει κι ερμηνεύσει Μουσική για ταινίες του σιωπηλού κινηματογράφου σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ο Σάκης Παπαδημητρίου, αλλά και με ομάδες φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Κινηματογράφου. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Το 2019 απέσπασε το Βραβείο Ήχου Ίρις, μαζί με τους Βαρυμποπιώτη Κ. και Αθανασόπουλο Δ., για τον ήχο της ταινίας 1968 (σκην. Τ. Μπουλμέτης).
Φιλμογραφία: https://www.imdb.com/name/nm4038372/
Μυρτώ Κιούρτη - "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Ψυχισμός"
Αρχιτέκτων
H Μυρτώ Κιούρτη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκανε μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University της Νέας Υόρκης με υποτροφία Fulbright. Έχει διδακτορικό από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το οποίο έκανε με υποτροφία του Ωνασείου. Στο διδακτορικό της ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία η οποία συνδέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τον ψυχισμό των ανθρώπων. Σήμερα κάνει Μετα-Διδακτορική έρευνα στο ΕΜΠ εξελίσσοντας αυτή τη μεθοδολογία. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει δικό της γραφείο στην Αθήνα και στην Πάτρα. Έχει εκπονήσει 70 μελέτες πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και καταστημάτων εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί οι 45. Παράλληλα με την κατασκευή γράφει και δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα για την αρχιτεκτονική σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το Arquitectural Research Quarterly του Cambridge University Press. Το έργο της έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς (1ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Βραβείο καλύτερης ουτοπικής πρότασης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Re-think Athens), και έχει διακριθεί στο ΕΙΑ, στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στις ΔΟΜΕΣ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα London School of Economics, Paris-Sorbonne, Milan School of Architecture, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Κακογιάννη κ.α. Οργανώνει και συμμετέχει σε ομάδες έρευνας και αρχιτεκτονικής δράσης (Επανακατοικήσεις, El-LeCorbusier, WALLS, κ.α.). Με το έργο και την έρευνά της έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Lifo, Athens Voice, ΕΡΤ, STAR TV κ.α.).
Ιωάννης Μήτρου - "Στα ίχνη της performance"
Visual-performance artist, θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης, ψυχαναλυτής, διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
O Ιωάννης Μήτρου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι visual-performance καλλιτέχνης και θεωρητικός της Σύγχρονης Τέχνης και Ψυχανάλυσης με ειδίκευση στην τέχνη της Performance. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Απόφοιτος του ΑΠΘ - Τμήματος Φυσικής. Υπότροφος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Σύντηξης στο Orsay, Paris-Sud για πρωτότυπη επιστημονική́ ερευνά. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή: "Φαινομενολογία του ασυνειδήτου: Το παράδειγμα του λακανικού πεδίου" σε συνεργασία του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με το Τμήμα Ψυχανάλυσης, Paris VIII. Από το 2003 διευθύνει και κατευθύνει τις έρευνες του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών – AlmaKalma. Εκτός των άλλων συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Jerzy Grotowski, Wroclaw, Πολωνία, το Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, Pondedera, Ιταλία, το Τμήμα Παραστατικών Πειραματικών Τεχνών της Ακαδημίας Τέχνης της Μόσχας, τον Οργανισμό Κlub Art, Νέα Ορλεάνη, Αμερική́ κ.α. Η έρευνά του αφορά τη σχέση μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Ειδικεύεται στις πολυσυλλεκτικές performance με διαμεσικότητα σε χώρους Μουσείων, γκαλερί κ.α., στην διεύρυνση της σχέσης σώματος και μέσων, καθώς και στην ανάπτυξη μιας σωματικής μεθόδου (Βιοδυναμική), η οποία αλληλεπιδρά δημιουργικά με τον σύγχρονο χορό (dance performance) και την performance γενικότερα. Ο ίδιος είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε., του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Α.Π.Θ, της Ε.Ε.Σ. και F.E.R.A. ,της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μονογραφία του με τίτλο "Performance Art: ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη" (εκδ.Μπαρμπουνάκη). Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο θεωρητητικό μη μεταφρασμένο βιβλίο για την περφορμανς στα ελληνικά γράμματα.
Αννίτα Μορδεχάι - "Συμβουλές για μία συνέντευξη"
Δημοσιογράφος
Η Αννίτα Μορδεχάι ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία. Η εργασιακή της εμπειρία ποικίλλει, καθώς έχει δουλέψει σε Ευρωπαϊκούς φορείς, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προφορική ιστορία, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και παραγωγός ειδήσεων για ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εργάστηκε για διεθνή μέσα, όπως τα BBC, ARTE, DW, SRF, ZDF και το Associated Press, για την παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ και αφιερωμάτων για την Ελλάδα και την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα. Συνεργάστηκε ως παραγωγός με το Holocaust Memorial Museum των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντικείμενο τον εντοπισμό, τη συλλογή και την τεκμηρίωση συνεντεύξεων μη-Εβραίων σχετικά με τη μεταχείριση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή είναι η υπεύθυνη Τύπου μιας ΜΚΟ που εργάζεται με μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από το 2011 συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού Hyperwerk με έδρα την Βασιλεία, και μέσα από αυτήν την συνεργασία είχε την ευκαιρία να δουλέψει με μαθητές και να εξερευνήσει επίκαιρα ζητήματα σε ένα δυναμικό πλαίσιο.
Σωτήριος Μπαχτσετζής - "Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα"
Επιμελητής, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Θεωρίας Τέχνης και Επιμελητικών Πρακτικών στο Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Έρευνας - ArtBOX.gr
Ο Σωτήριος Μπαχτσετζής είναι επιμελητής, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Θεωρίας Τέχνης και Επιμελητικών Πρακτικών στο Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, και στο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσειολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ερευνητικής υποτροφίας Fulbright (2009) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, όπως οι: Homemade Exotica (2019), Roaming Images - 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2011), Open Plan - 13η Art Athina (2007), Women Only (2008). Έχει γράψει κεφάλαια σε ακαδημαϊκά βιβλία συμπεριλαμβανομένων των: Semiotics and Visual Communication III: Cultures of Branding (2019), Meta- and Inter-Images in Contemporary Visual Art and Culture (2013), και Inaesthetics (2012). Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά όπως το E-flux και το Afterimage. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και θεωρία της τέχνης εγκαταστάσεων, στην θεωρία της επιμελητικής πρακτικής, στην τέχνη για την κοινωνική αλλαγή, στην θεωρία της εικόνας, στον μετα-βιομηχανικό σχεδιασμό, στην φαινομενολογία των μέσων και στις μετα-ανθρωπιστικές επιστήμες.
Μιμή Ντενίση - "Πώς κάνω την Ιστορία, ιστορίες. Η διαδικασία μεταφοράς ιστορικών γεγονότων στην τέχνη"
Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός
Η Μιμή Ντενίση τέλειωσε το Αμερικανικό Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, και τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Μεταφράζει από 4 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πάνω από 80 θεατρικά έργα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Έχει γράψει 5 ιστορικά έργα - τα "Θεοδώρα", "Εγώ η Λασκαρίνα", "Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει το Μάγκα", "Σμύρνη μου αγαπημένη", "Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη". Το έργο "Σμύρνη μου αγαπημένη", όπως και η συνέχεια του, το έργο "Από Σμύρνη…Σαλονίκη" αφηγούνται την ιστορία των Μικρασιατών από το 1916 μέχρι την καταστροφή του 1922 μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας, αλλά και την προσπάθειά τους για ένταξη στην Ελληνική κοινωνία μέχρι το 1940. Το σύνολο του έργου αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού θεάτρου μέχρι σήμερα. Το πρώτο μέρος μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι τακτικό μέλος της Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Το 2006 ίδρυσε τη δική της Δραματική Σχολή, την "Κεντρική Σκηνή". Στις 19 Μαρτίου 2019 ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της γυναίκας σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης". Το Ίδρυμα Οικουμενικού Ελληνισμού της έδωσε τον τίτλο της Ύπατης Προέδρου για την προσφορά της στον Ελληνισμό. Έχει τιμηθεί το 2009 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για τη συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τα Γράμματα με τον τίτλο και το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
Χρήστος Παπαδόπουλος - "Εισαγωγή στο Ντοκιμαντέρ. Από την ιδέα στην εικόνα"
Παραγωγός και εκπαιδευτής MME, επιμελητής πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι παραγωγός και εκπαιδευτής MME καθώς και επιμελητής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει σπουδάσει Ιταλική Γλώσσα και Πολιτισμό στην Περούτζια, Κινηματογράφο στην Μπολώνια (DAMS) και Κινηματογράφο και Τηλεόραση με εξειδίκευση στο Ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο (Brunel University). Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών (Ιωάννινα), ως αρχισυντάκτης των εκδόσεων του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητήριου της Αθήνας, ως επιμελητής κινηματογραφικών προβολών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ως εκπαιδευτής ΜΜΕ σε κολέγια και πολιτιστικά προγράμματα Δήμων του ευρύτερου Λονδίνου. Από το 2019 εργάζεται ως Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών.
Βαλεντίνα Σωκράτους - "Tale of X Citizens" (βιωματικό εργαστήριο)
Culture manager, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια
Συντονίστρια Μουσείου και επικεφαλής Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης
Η Βαλεντίνα Σωκράτους γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στην Αλεξανδρούπολη από το 2003. Είναι culture manager, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια. Είναι συντονίστρια Μουσείου από το 2018 και επικεφαλής Μουσειακής Εκπαίδευσης (2011) στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Σχεδιάζει και υλοποιεί κοινοτικά projects και δραστηριότητες με διαφορετικό κοινό χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές. Έχει πτυχίο στην Παιδαγωγική και MSc στις Καινοτόμες Προσεγγίσεις Μάθησης (Δ.Π.Θ.). Ήταν υπότροφος του START-Create Cultural Change των Ιδρυμάτων Goethe-Institut Thessaloniki & Bosch 2019-2020 για το πρόγραμμα Emerge και υπότροφος Ελλάδας για το 2021 για το International Visitor Leadership Program “Promoting Social Change through the Arts” στις Η.Π.Α.
Σώτη Τριανταφύλλου - "Λέγοντας Ιστορίες: Don's and Don'ts"
Συγγραφέας
Η Σώτη Τριανταφύλλου (Αθήνα, 1957) είναι ιστορικός των ΗΠΑ, συγγραφέας και αρθρογράφος.
Στέφανος Τσακίρης - "Φωτογραφία: Μερικά από όσα πρέπει να γνωρίζετε"
Φωτογράφος
Ο Στέφανος Τσακίρης φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους του χώρου όπως τους Σ.Πάσχο, Κ. Αντωνιάδη και έπειτα τον Γ. Δήμου. Το 2017, με τη βοήθεια της ομάδας του, κατέκτησε το Guinness World Record με καλλιτεχνικό φωτογραφικό πρότζεκτ. Από το 2004 συμμετέχει και προσφέρει εξειδικευμένες φωτογραφικές υπηρεσίες, όπως ψηφιοποιήσεις ιδιωτικών συλλογών, υποβρύχιες φωτογραφίσεις ή φωτογραμμετρίες. Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με δραστηριότητα στη διαφήμιση και τη μόδα, ενώ επίσης διδάσκει τα αντίστοιχα αντικείμενα στο κολέγιο του ΑΚΤΟ. Πρόσφατα, συνίδρυσε το δημιουργικό δίπτυχο Janus Studio και το Ανήθικο Magazzino. Διατηρεί συνεργασίες με καλλιτεχνικά ιδρύματα και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκθέτει με προσωπικές φωτογραφικές εκθέσεις, θέματα κοινωνικού περιεχομένου.
Φοίβη Φρονίστα - "Εισαγωγή στο Podcast"
Δημοσιογράφος
Η Φοίβη Φρονίστα είναι Ελληνο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παραγωγός, επιμελήτρια και συμπαρουσιάστρια του podcast "The Agora" για το Macropolis.gr, και ανεξάρτητος τηλεοπτικός παραγωγός για το Reuters News Agency από το 2011.
Το 2019 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να παρακολουθήσει το θερινό μάθημα του Πανεπιστημίου Columbia στο Graduate School of Journalism, και το 2018 συνέγραψε ένα κεφάλαιο του βιβλίου “Refugee News, Refugee Politics: Journalism, Public Opinion and Policymaking in Europe” (εκδόσεις Routledge, 2018) σχετικά με τις εμπειρίες της από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015-2016. 'Ελαβε το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας στα Βραβεία Κινηματογράφου της Καλιφόρνια το2011 για την ταινία-διατριβή "The King's Garden", ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρώην ανταποκρίτρια τέχνης, ειδικεύεται στο θέατρο της επινόησης (devised theatre) και την ενδιαφέρουν η όπερα, οι εκλογές και η πολιτεία καταγωγής της, το Νιου Τζέρσεϋ. Είναι πτυχιούχος του Graduate School of Journalism του UC Berkeley, του New Hellenic Theatre Drama School και του Πανεπιστημίου του Kent στο Canterbury.
Κινηματογραφιστής
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει ζήσει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive σε διαφημιστική εταιρεία, καθώς και ως σύμβουλος μάρκετινγκ με εξειδίκευση την εταιρική επικοινωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Μέχρι στιγμής, έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες. Επίσης, έχει δουλέψει σε δυο μεγάλου μήκους ταινίες - ως βοηθός σκηνοθέτη στο AMERIKA SQUARE και ως βοηθός παραγωγής στο Do It Yourself. Συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα START - Create Cultural Change του Goethe-Institut Thessaloniki και τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης με την σκηνοθετική ομάδα της Ladies Fingers Directing Duo.
Γιώργης Γερόλυμπος - "Η αφήγηση ενός τόπου. Πώς βρίσκει κανείς την προσωπική του ματιά"
Αρχιτέκτων-Φωτογράφος
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και μέλος της Ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2012 και εκ νέου το 2014. Από το 2006 και για μία δεκαετία υπήρξε ο επίσημος φωτογράφος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε αρχιτεκτονική του Renzo Piano. Το 2020 επιλέχθηκε από το Μουσείο του Λούβρου για να αναλάβει τη φωτογράφιση για το επίσημο βιβλίο του Μουσείου στο Abu Dhabi - έργο του Jean Nouvel. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Ορθογραφίες" εκδόθηκε από τις εκδόσεις Yale University και παρουσιάστηκε στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης.
Χρήστος Γούσιος - "Ο ήχος ως αφηγηματικό μέσο"
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ακουστική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της ΠΣ του ΑΠΘ. Διδάσκει από το 2005 στο Τμήμα Κινηματογράφου μαθήματα της ενότητας Ήχος & Μουσική στον Κινηματογράφο, όπου και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει 22 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους καθώς και σε σεμινάρια, ημερίδες, και workshops. To 2015 πήρε ερευνητική υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Φοιτητές και φοιτήτριές του έχουν βραβευθεί για τη δουλειά τους στον ήχο σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας sound designer και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες για κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικά κ.ά. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μόνος του, με τον Θοδωρή Παπαδημητρίου και με το μουσικό σχήμα the Prefabricated Quartet, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Επίσης έχει συνθέσει κι ερμηνεύσει Μουσική για ταινίες του σιωπηλού κινηματογράφου σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ο Σάκης Παπαδημητρίου, αλλά και με ομάδες φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Κινηματογράφου. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Το 2019 απέσπασε το Βραβείο Ήχου Ίρις, μαζί με τους Βαρυμποπιώτη Κ. και Αθανασόπουλο Δ., για τον ήχο της ταινίας 1968 (σκην. Τ. Μπουλμέτης).
Φιλμογραφία: https://www.imdb.com/name/nm4038372/
Μυρτώ Κιούρτη - "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Ψυχισμός"
Αρχιτέκτων
H Μυρτώ Κιούρτη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκανε μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University της Νέας Υόρκης με υποτροφία Fulbright. Έχει διδακτορικό από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το οποίο έκανε με υποτροφία του Ωνασείου. Στο διδακτορικό της ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία η οποία συνδέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τον ψυχισμό των ανθρώπων. Σήμερα κάνει Μετα-Διδακτορική έρευνα στο ΕΜΠ εξελίσσοντας αυτή τη μεθοδολογία. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει δικό της γραφείο στην Αθήνα και στην Πάτρα. Έχει εκπονήσει 70 μελέτες πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και καταστημάτων εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί οι 45. Παράλληλα με την κατασκευή γράφει και δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα για την αρχιτεκτονική σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το Arquitectural Research Quarterly του Cambridge University Press. Το έργο της έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς (1ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Βραβείο καλύτερης ουτοπικής πρότασης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Re-think Athens), και έχει διακριθεί στο ΕΙΑ, στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στις ΔΟΜΕΣ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα London School of Economics, Paris-Sorbonne, Milan School of Architecture, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Κακογιάννη κ.α. Οργανώνει και συμμετέχει σε ομάδες έρευνας και αρχιτεκτονικής δράσης (Επανακατοικήσεις, El-LeCorbusier, WALLS, κ.α.). Με το έργο και την έρευνά της έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Lifo, Athens Voice, ΕΡΤ, STAR TV κ.α.).
Ιωάννης Μήτρου - "Στα ίχνη της performance"
Visual-performance artist, θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης, ψυχαναλυτής, διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
O Ιωάννης Μήτρου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι visual-performance καλλιτέχνης και θεωρητικός της Σύγχρονης Τέχνης και Ψυχανάλυσης με ειδίκευση στην τέχνη της Performance. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Απόφοιτος του ΑΠΘ - Τμήματος Φυσικής. Υπότροφος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Σύντηξης στο Orsay, Paris-Sud για πρωτότυπη επιστημονική́ ερευνά. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή: "Φαινομενολογία του ασυνειδήτου: Το παράδειγμα του λακανικού πεδίου" σε συνεργασία του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με το Τμήμα Ψυχανάλυσης, Paris VIII. Από το 2003 διευθύνει και κατευθύνει τις έρευνες του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών – AlmaKalma. Εκτός των άλλων συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Jerzy Grotowski, Wroclaw, Πολωνία, το Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, Pondedera, Ιταλία, το Τμήμα Παραστατικών Πειραματικών Τεχνών της Ακαδημίας Τέχνης της Μόσχας, τον Οργανισμό Κlub Art, Νέα Ορλεάνη, Αμερική́ κ.α. Η έρευνά του αφορά τη σχέση μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Ειδικεύεται στις πολυσυλλεκτικές performance με διαμεσικότητα σε χώρους Μουσείων, γκαλερί κ.α., στην διεύρυνση της σχέσης σώματος και μέσων, καθώς και στην ανάπτυξη μιας σωματικής μεθόδου (Βιοδυναμική), η οποία αλληλεπιδρά δημιουργικά με τον σύγχρονο χορό (dance performance) και την performance γενικότερα. Ο ίδιος είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε., του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Α.Π.Θ, της Ε.Ε.Σ. και F.E.R.A. ,της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μονογραφία του με τίτλο "Performance Art: ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη" (εκδ.Μπαρμπουνάκη). Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο θεωρητητικό μη μεταφρασμένο βιβλίο για την περφορμανς στα ελληνικά γράμματα.
Αννίτα Μορδεχάι - "Συμβουλές για μία συνέντευξη"
Δημοσιογράφος
Η Αννίτα Μορδεχάι ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία. Η εργασιακή της εμπειρία ποικίλλει, καθώς έχει δουλέψει σε Ευρωπαϊκούς φορείς, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προφορική ιστορία, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και παραγωγός ειδήσεων για ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εργάστηκε για διεθνή μέσα, όπως τα BBC, ARTE, DW, SRF, ZDF και το Associated Press, για την παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ και αφιερωμάτων για την Ελλάδα και την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα. Συνεργάστηκε ως παραγωγός με το Holocaust Memorial Museum των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντικείμενο τον εντοπισμό, τη συλλογή και την τεκμηρίωση συνεντεύξεων μη-Εβραίων σχετικά με τη μεταχείριση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή είναι η υπεύθυνη Τύπου μιας ΜΚΟ που εργάζεται με μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από το 2011 συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού Hyperwerk με έδρα την Βασιλεία, και μέσα από αυτήν την συνεργασία είχε την ευκαιρία να δουλέψει με μαθητές και να εξερευνήσει επίκαιρα ζητήματα σε ένα δυναμικό πλαίσιο.
Σωτήριος Μπαχτσετζής - "Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα"
Επιμελητής, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Θεωρίας Τέχνης και Επιμελητικών Πρακτικών στο Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Έρευνας - ArtBOX.gr
Ο Σωτήριος Μπαχτσετζής είναι επιμελητής, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Θεωρίας Τέχνης και Επιμελητικών Πρακτικών στο Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, και στο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσειολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ερευνητικής υποτροφίας Fulbright (2009) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, όπως οι: Homemade Exotica (2019), Roaming Images - 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2011), Open Plan - 13η Art Athina (2007), Women Only (2008). Έχει γράψει κεφάλαια σε ακαδημαϊκά βιβλία συμπεριλαμβανομένων των: Semiotics and Visual Communication III: Cultures of Branding (2019), Meta- and Inter-Images in Contemporary Visual Art and Culture (2013), και Inaesthetics (2012). Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά όπως το E-flux και το Afterimage. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και θεωρία της τέχνης εγκαταστάσεων, στην θεωρία της επιμελητικής πρακτικής, στην τέχνη για την κοινωνική αλλαγή, στην θεωρία της εικόνας, στον μετα-βιομηχανικό σχεδιασμό, στην φαινομενολογία των μέσων και στις μετα-ανθρωπιστικές επιστήμες.
Μιμή Ντενίση - "Πώς κάνω την Ιστορία, ιστορίες. Η διαδικασία μεταφοράς ιστορικών γεγονότων στην τέχνη"
Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός
Η Μιμή Ντενίση τέλειωσε το Αμερικανικό Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, και τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Μεταφράζει από 4 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πάνω από 80 θεατρικά έργα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Έχει γράψει 5 ιστορικά έργα - τα "Θεοδώρα", "Εγώ η Λασκαρίνα", "Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει το Μάγκα", "Σμύρνη μου αγαπημένη", "Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη". Το έργο "Σμύρνη μου αγαπημένη", όπως και η συνέχεια του, το έργο "Από Σμύρνη…Σαλονίκη" αφηγούνται την ιστορία των Μικρασιατών από το 1916 μέχρι την καταστροφή του 1922 μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας, αλλά και την προσπάθειά τους για ένταξη στην Ελληνική κοινωνία μέχρι το 1940. Το σύνολο του έργου αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού θεάτρου μέχρι σήμερα. Το πρώτο μέρος μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι τακτικό μέλος της Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Το 2006 ίδρυσε τη δική της Δραματική Σχολή, την "Κεντρική Σκηνή". Στις 19 Μαρτίου 2019 ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της γυναίκας σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης". Το Ίδρυμα Οικουμενικού Ελληνισμού της έδωσε τον τίτλο της Ύπατης Προέδρου για την προσφορά της στον Ελληνισμό. Έχει τιμηθεί το 2009 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για τη συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τα Γράμματα με τον τίτλο και το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
Χρήστος Παπαδόπουλος - "Εισαγωγή στο Ντοκιμαντέρ. Από την ιδέα στην εικόνα"
Παραγωγός και εκπαιδευτής MME, επιμελητής πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι παραγωγός και εκπαιδευτής MME καθώς και επιμελητής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει σπουδάσει Ιταλική Γλώσσα και Πολιτισμό στην Περούτζια, Κινηματογράφο στην Μπολώνια (DAMS) και Κινηματογράφο και Τηλεόραση με εξειδίκευση στο Ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο (Brunel University). Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών (Ιωάννινα), ως αρχισυντάκτης των εκδόσεων του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητήριου της Αθήνας, ως επιμελητής κινηματογραφικών προβολών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ως εκπαιδευτής ΜΜΕ σε κολέγια και πολιτιστικά προγράμματα Δήμων του ευρύτερου Λονδίνου. Από το 2019 εργάζεται ως Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών.
Βαλεντίνα Σωκράτους - "Tale of X Citizens" (βιωματικό εργαστήριο)
Culture manager, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια
Συντονίστρια Μουσείου και επικεφαλής Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης
Η Βαλεντίνα Σωκράτους γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στην Αλεξανδρούπολη από το 2003. Είναι culture manager, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια. Είναι συντονίστρια Μουσείου από το 2018 και επικεφαλής Μουσειακής Εκπαίδευσης (2011) στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Σχεδιάζει και υλοποιεί κοινοτικά projects και δραστηριότητες με διαφορετικό κοινό χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές. Έχει πτυχίο στην Παιδαγωγική και MSc στις Καινοτόμες Προσεγγίσεις Μάθησης (Δ.Π.Θ.). Ήταν υπότροφος του START-Create Cultural Change των Ιδρυμάτων Goethe-Institut Thessaloniki & Bosch 2019-2020 για το πρόγραμμα Emerge και υπότροφος Ελλάδας για το 2021 για το International Visitor Leadership Program “Promoting Social Change through the Arts” στις Η.Π.Α.
Σώτη Τριανταφύλλου - "Λέγοντας Ιστορίες: Don's and Don'ts"
Συγγραφέας
Η Σώτη Τριανταφύλλου (Αθήνα, 1957) είναι ιστορικός των ΗΠΑ, συγγραφέας και αρθρογράφος.
Στέφανος Τσακίρης - "Φωτογραφία: Μερικά από όσα πρέπει να γνωρίζετε"
Φωτογράφος
Ο Στέφανος Τσακίρης φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους του χώρου όπως τους Σ.Πάσχο, Κ. Αντωνιάδη και έπειτα τον Γ. Δήμου. Το 2017, με τη βοήθεια της ομάδας του, κατέκτησε το Guinness World Record με καλλιτεχνικό φωτογραφικό πρότζεκτ. Από το 2004 συμμετέχει και προσφέρει εξειδικευμένες φωτογραφικές υπηρεσίες, όπως ψηφιοποιήσεις ιδιωτικών συλλογών, υποβρύχιες φωτογραφίσεις ή φωτογραμμετρίες. Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με δραστηριότητα στη διαφήμιση και τη μόδα, ενώ επίσης διδάσκει τα αντίστοιχα αντικείμενα στο κολέγιο του ΑΚΤΟ. Πρόσφατα, συνίδρυσε το δημιουργικό δίπτυχο Janus Studio και το Ανήθικο Magazzino. Διατηρεί συνεργασίες με καλλιτεχνικά ιδρύματα και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκθέτει με προσωπικές φωτογραφικές εκθέσεις, θέματα κοινωνικού περιεχομένου.
Φοίβη Φρονίστα - "Εισαγωγή στο Podcast"
Δημοσιογράφος
Η Φοίβη Φρονίστα είναι Ελληνο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παραγωγός, επιμελήτρια και συμπαρουσιάστρια του podcast "The Agora" για το Macropolis.gr, και ανεξάρτητος τηλεοπτικός παραγωγός για το Reuters News Agency από το 2011.
Το 2019 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να παρακολουθήσει το θερινό μάθημα του Πανεπιστημίου Columbia στο Graduate School of Journalism, και το 2018 συνέγραψε ένα κεφάλαιο του βιβλίου “Refugee News, Refugee Politics: Journalism, Public Opinion and Policymaking in Europe” (εκδόσεις Routledge, 2018) σχετικά με τις εμπειρίες της από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015-2016. 'Ελαβε το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας στα Βραβεία Κινηματογράφου της Καλιφόρνια το2011 για την ταινία-διατριβή "The King's Garden", ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρώην ανταποκρίτρια τέχνης, ειδικεύεται στο θέατρο της επινόησης (devised theatre) και την ενδιαφέρουν η όπερα, οι εκλογές και η πολιτεία καταγωγής της, το Νιου Τζέρσεϋ. Είναι πτυχιούχος του Graduate School of Journalism του UC Berkeley, του New Hellenic Theatre Drama School και του Πανεπιστημίου του Kent στο Canterbury.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Έλλη Χρυσίδου - Υπεύθυνη του Εργαστηρίου
Εικαστικός
H Έλλη Χρυσίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nancy στη Γαλλία. Δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne της Γαλλίας από το 1990 ως το 2007. Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική και διδακτική της δραστηριότητα, ασχολήθηκε επίσης με την σκηνογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ 2013-2019 ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χρήστος Σαββίδης - Γενική επιμέλεια του εργαστηρίου
Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Tale of X Cities
Ο Χρήστος Σαββίδης είναι o Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Creative Arts Management. To 2020-21 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Common Lab, που βασίστηκε σε μια ιδέα του ArtBOX και υλοποιήθηκε από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αριστείας του Goethe-Institut. Είναι Γενικός Διευθυντής της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας Freiraum (www.freiraumplatform.eu). Έχει υπάρξει Καλλιτεχνικός Διευθυντής μεγάλης κλίμακας γεγονότων όπως τα: Art Athina - διεθνής φουάρ σύγχρονης τέχνης (2005-2008), Πεδίο Δράσης Κόδρα - ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ (2004-2008), 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη (2011). Μεταξύ 2010-2012, ήταν Διευθυντής Καλλιτεχνικής Διαχείρισης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Project Space του Μουσείου. Μεταξύ 2014-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος "Artecitya" του Goethe-Institut Thessaloniki και συνδιοργανωτής του ίδιου προγράμματος για την ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ 2017-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος LABattoir, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λυδία Χατζηιακώβου - Γενική επιμέλεια του εργαστηρίου
ArtBOX.gr - Επιμελήτρια του προγράμματος Tale of X Cities
Η Λυδία Χατζηιακώβου είναι επιμελήτρια. Από το 2004, συν-διευθύνει το γραφείο creative arts management ArtBOX, που σχεδιάζει και υλοποιεί project σύγχρονης τέχνης με άξονα τη διερεύνηση της τέχνης ως φορέα αλλαγής στην κοινωνία, σύμφωνα με έναν μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει, επιμελείται και συντονίζει project που δίνουν έμφαση στην τέχνη για την κοινωνκή αλλαγή, στη δημιουργία κοινοτήτων μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας, και στη διερεύνηση της σχέσης τέχνης και τεχνολογίας. Πρόσφατα παραδείγματα είναι το “The New New” - Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας της ΔΕΘ-Helexpo (2014-2018) του οποίου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, και το πρόγραμμα “Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο” του Goethe-Institut Thessaloniki το οποίο επιμελήθηκε και συντόνισε. Το διάστημα 2017-2019 επιμελήθηκε και διαχειρίστηκε το πρόγραμμα LABattoir, που βασίστηκε σε ένα concept της ArtBOX και υλοποιήθηκε με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το 2020-21 επιμελήθηκε και συντόνισε το project Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με τη Helexpo, στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστείας 2020 του Goethe-Institut. Τέλος είναι μέλος της Επιμελητικής Επιτροπής και συντονίστρια της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας Freiraum (www.freiraumplatform.eu).
Εικαστικός
H Έλλη Χρυσίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nancy στη Γαλλία. Δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne της Γαλλίας από το 1990 ως το 2007. Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική και διδακτική της δραστηριότητα, ασχολήθηκε επίσης με την σκηνογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ 2013-2019 ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χρήστος Σαββίδης - Γενική επιμέλεια του εργαστηρίου
Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Tale of X Cities
Ο Χρήστος Σαββίδης είναι o Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Creative Arts Management. To 2020-21 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Common Lab, που βασίστηκε σε μια ιδέα του ArtBOX και υλοποιήθηκε από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αριστείας του Goethe-Institut. Είναι Γενικός Διευθυντής της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας Freiraum (www.freiraumplatform.eu). Έχει υπάρξει Καλλιτεχνικός Διευθυντής μεγάλης κλίμακας γεγονότων όπως τα: Art Athina - διεθνής φουάρ σύγχρονης τέχνης (2005-2008), Πεδίο Δράσης Κόδρα - ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ (2004-2008), 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη (2011). Μεταξύ 2010-2012, ήταν Διευθυντής Καλλιτεχνικής Διαχείρισης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Project Space του Μουσείου. Μεταξύ 2014-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος "Artecitya" του Goethe-Institut Thessaloniki και συνδιοργανωτής του ίδιου προγράμματος για την ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ 2017-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος LABattoir, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λυδία Χατζηιακώβου - Γενική επιμέλεια του εργαστηρίου
ArtBOX.gr - Επιμελήτρια του προγράμματος Tale of X Cities
Η Λυδία Χατζηιακώβου είναι επιμελήτρια. Από το 2004, συν-διευθύνει το γραφείο creative arts management ArtBOX, που σχεδιάζει και υλοποιεί project σύγχρονης τέχνης με άξονα τη διερεύνηση της τέχνης ως φορέα αλλαγής στην κοινωνία, σύμφωνα με έναν μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει, επιμελείται και συντονίζει project που δίνουν έμφαση στην τέχνη για την κοινωνκή αλλαγή, στη δημιουργία κοινοτήτων μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας, και στη διερεύνηση της σχέσης τέχνης και τεχνολογίας. Πρόσφατα παραδείγματα είναι το “The New New” - Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας της ΔΕΘ-Helexpo (2014-2018) του οποίου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, και το πρόγραμμα “Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο” του Goethe-Institut Thessaloniki το οποίο επιμελήθηκε και συντόνισε. Το διάστημα 2017-2019 επιμελήθηκε και διαχειρίστηκε το πρόγραμμα LABattoir, που βασίστηκε σε ένα concept της ArtBOX και υλοποιήθηκε με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το 2020-21 επιμελήθηκε και συντόνισε το project Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με τη Helexpo, στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστείας 2020 του Goethe-Institut. Τέλος είναι μέλος της Επιμελητικής Επιτροπής και συντονίστρια της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας Freiraum (www.freiraumplatform.eu).