Το Tale of X Cities έχει ως βασική αρχή τη σύνδεση του προγράμματός του με τις ανάγκες της κοινότητας. Για να είμαστε συνεπείς μ'αυτήν την αρχή, αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τις δράσεις στο Ορμένιο ώστε να ανταποκρίνονται στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη την περιοχή. Σε συνεργασία με την Χρυσούλα Ιωαννίδου, βασικό μέλος της κοινότητά μας και τοπική συντονίστρια, και όλους τους συμμετέχοντες, μετατρέπουμε την πρώτη φυσική συνάντηση σε διαδικτυακή με στόχο να συνδιαμορφώσουμε τις αλλαγές στο πρόγραμμα ώστε να απαντούν στα καινούρια δεδομένα. Οι δράσεις στον φυσικό χώρο θα υλοποιηθούν σύντομα σε ημερομηνία που θα αποφασίσουμε από κοινού.
Μετά το 12 Ώρες Έβρος —μια ιδέα τεσσάρων συμμετεχόντων του προγράμματος που υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2023— επιστρέφουμε στο Ορμένιο για μια βδομάδα εργαστηρίων, συζητήσεων και παρουσιάσεων με θέμα το χωριό, την ιστορία του, τις αναμνήσεις των κατοίκων, τα παιχνίδια και τα παραμύθια.
Το Ορμένιο υπήρξε σημαντική πόλη και φρούριο κατά την Βυζαντινή περίοδο, τόπος της μάχης του Τσιρμέν ανάμεσα σε Οθωμανικά και συνασπισμένα Χριστιανικά στρατεύματα το 1371. Σήμερα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα ανθρώπων που μετεγκαταστάθηκαν εδώ από την Βόρεια και Ανατολική Θράκη τη δεκαετία του 1920, ανθρώπων που έφυγαν την δεκαετία του 1960 για να δουλέψουν στην Γερμανία, ανθρώπων που ήρθαν ή επέστρεψαν μετά τις σπουδές τους για να κάνουν οικογένεια, ανθρώπων που δεν έφυγαν ποτέ αλλά παραμένουν εδώ για όλα αυτά που τους προσφέρει ο τόπος. Από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, που κάποτε περνούσε το Όριεντ Εξπρές, ήρθαν και έφυγαν πολλοί, άλλοι για μεγαλύτερο άλλοι για συντομότερο διάστημα. Πολύ κοντά ο Έβρος, που για το Ορμένιο δεν είναι μόνο σύνορο αλλά το ποτάμι δίπλα στο χωριό. Αν σταθεί κανείς ψηλά, βλέπει το σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, τις νταλίκες που κάνουν ουρά στο τελωνείο, τις γειτονικές πόλεις των άλλων χωρών που είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, τόσο πιο πολυπληθείς και προσεγμένες από τις εκάστοτε πολιτικές.
Όλα αυτά τα στοιχεία μπλέκονται μέσα στις ιστορίες των μεγάλων και τα παιχνίδια των μικρών, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη-ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη και της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου (υπεύθυνης των εργαστηρίων του Tale of X Cities), και με τον συντονισμό της Χρυσούλας Ιωαννίδου που είναι μέλος της κοινότητας του προγράμματος από το 2022, συμπαρασσύροντας όλο το χωριό. Μαζί με μικρούς και μεγάλους, γυρνάμε σε μέρη ιστορικά και καθημερινά —την εκκλησία, το γήπεδο, το δημοτικό σχολείο, τον σιδηροδρομικό σταθμό, τον τσιουσμέ, το Βυζαντινό κάστρο, το φυλάκιο— ακούμε ιστορίες από τα παλιά και τα όχι τόσο παλιά, παίζουμε μήλα, κρυφτό, τσιμ τσιμ παπούλα, τζαμί και δικαρίτς. Όλα αυτά τα συγκεντρώνουμε σε μίνι θεατρικές αναπαραστάσεις και τα παρουσιάζουμε κάθε βράδυ στην πλατεία τρώγοντας και κουβεντιάζοντας. Τα βάζουμε σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που απλώνεται στον χώρο, επάνω στον χάρτη του χωριού, έχει τους δικούς του κανόνες, και μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως περιήγηση για τους επισκέπτες.
Στο πρόγραμμα εντάσσεται τέλος η 4η συνάντηση στο Ορμένιο της open air λέσχης ανάγνωσης ηχητικών και ψηφιακών βιβλίων "μπλε αλώνι” — μιας ιδέας της Χριστίνας Βουμβουράκη που προέκυψε επίσης μέσα από τα εργαστήρια του Tale of X Cities και έχει ήδη εξαπλωθεί σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα, Ορμένιο και πρόσφατα στην Καβάλα. Οι συναντήσεις στον Βόρειο Έβρο ξεκίνησαν και συντονίζονται από το Ορμένιο και τη Χρυσούλα Ιωαννίδου, υλοποιούνται όμως κάθε φορά σε άλλο χωριό, ώστε να συναντηθεί γύρω από το βιβλίο όλη η περιοχή. Στις 29 Ιουλίου, διαβάζουμε και ακούμε παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, που όπως έγραψε ο ίδιος “προορίζονται εν μέρει για παιδιά και εν μέρει για εκείνους που έχουν διατηρήσει τις παιδικές ικανότητες του θαυμασμού και της χαράς, και που βρίσκουν στην απλότητα μια λεπτή ιδιαιτερότητα”. Ανάγνωσμα καθόλα ταιριαστό! Σημείωση: Η φωτογραφία στην συνοδευτική εικόνα είναι της Κυριακής Φωτιάδου
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ - ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Παιδαγωγός Παραστατικών και Δημιουργικών Τεχνών από το 2000. Σήμερα ζει στη Βάασα της Φινλανδίας, τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Δημιουργική Επιχειρηματικότητα (Πανεπιστήμιο Oulu). Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το 1999. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και (Bοηθός) Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης "Ακτίς Αελίου" (πλήρης χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, 2000-2014) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Εταιρότητα (2014-2018). Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών σε Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, με αναγνώριση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 έδωσε επίσης διαλέξεις για την κίνηση στην performance στο Πανεπιστήμιο NOVIA (Jakobstad, Φινλανδία) στο Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδαγωγικής.